Polévka Kyselo z Krkonošských pohádek

Kyselo z Krkonošských pohádek

Krkonošské pohádky milujeme! Anče, Kuba, hajný, a k tomu zpovykaný Trautenberk, který si myslí, že mu patří alespoň půlka Krkonoš.

Pokud jste večerníčkový seriál bedlivě sledovali, neunikla vám scéna, kde Traubenberk u stolu haleká na Anče, že kyselo, co mu přinesla, je moc kyselé. Tušíte, co vlastně kyselo je? V dnešním článku povíme více!

Co je kyselo

Kyselo je polévka z chlebového kvásku, hub a smažených vajec, která se tradičně podává v Podkrkonoší. Ke kyselu se obvykle podávají loupané brambory vařené ve slupce, polité máslem.

Recept na kyselo

Ačkoliv kyselo najdete nejčastěji na obědovém menu v městečkách a vesnicích, které leží v podhůří Krknonoš, snadno si tuhle krajovou specialitu připravíte sami doma.

Potřebujete:

  • ¼ litru chlebového kvásku; kupujte u pekaře, nebo se podívejte na kváskovou mapu, jestli jej nenabízí někdo z vašeho okolí
  • 1 hrst sušených lesních hub
  • 1 lžičku kmínu; typického českého koření
  • 5 vajec; smaží se na másle předtím, než se vloží do kysela
  • 1 cibule
  • trochu sádla; nebo jiného tuku
  • 1,5 litru vody; není potřeba žádný vývar, polévka získá nakyslou chuť z kvásku a aroma z hub

Dále si předem uvařte brambory ve slupce.

Postup:

Den předem: Namočte houby asi do půllitru do vody a nechte je přes noc nabobtnat. Kvásek nalijte do dalšího půllitru vlažné vody, rozmíchejte, a přes noc jej nechte stát v teple.

Druhý den jdeme vařit!

  1. Namočené houby asi 10 minut povařte.
  2. K houbám včetně vody, ve které jste je vařili, přilijte pomalu kvásek. Rozšlehejte ho pomocí kvedlačky, aby se rozpustil.
  3. Osolte a okmínujte. Dolijte zbytek vody a kyselo přiveďte k varu. Poté teplotu plotýnky stáhněte na třetinu výkonu a vařte asi 20 minut. Často míchejte, protože mouka z kvásku sedá ke dnu hrnce.
  4. Cibuli nakrájejte najemno a na kousku sádla osmažte. Rozklepněte vejce, zamíchejte a nechte je srazit.
  5. Přidejte je do hotového kysela, to případně dosolte a můžete podávat!

Jak servírovat kyselo

Na talíř dejte dvě předem uvařené, oloupané brambory. Přilijte k nim kyselo, brambory případně můžete polít rozpuštěným máslem a posypat nasekanou pažitkou nebo petrželí.

Dobrou chuť!


Vydáno

V pohádce je: